Kouzelná vánoční schůzka

Vánoce už jsou sice dávno za námi, ale vy ještě nevíte, jak ty minulé prožil Turisťák. Proto jsme se rozhodli vám to v následujícím článku trošku přiblížit.

Potkali jsme se v náš klasický čas u zámku v Rosicích. O půl čtvrté se nesešel jen Turisťák a Turisťáček, ale také dvě neznámé holčičky a jejich babička. Holčičky byly zahleděny do svých telefonů a babičce se to moc nelíbilo. Bědovala, že děti už neznají pravé kouzlo Vánoc a strachovala se, že Vánoce můžou zaniknout. To holčičky rozrušilo a chtěly vědět více. Po chvilce přemlouvání jim babička chtěla vyprávět o Vánocích, ale zjistila, že jí chybí první kapitola z její vánoční knížky. A bez první kapitoly přece knihu nemůže číst.

Naštěstí se u zámku na druhý den konal jarmark a tak bylo nádvoří plné lidí, kteří si připravovali stánky. Vypadali, že by o ztracené kapitole mohli něco vědět a tak jsme neváhali a rozhodli se holčičkám pomoci. Potkali jsme kováře, děvečku, kuchařku, rybáře, pošťáka a lesníka. Všichni byli z trochu jiné doby- prý slouží nějakým Žerotínům na našem zámku, ale byli moc hodní. S jejich pomocí se nám podařilo ztracenou kapitolu najít a babička mohla začít vyprávět.

Protože už se setmělo a byla zima, rozhodli jsme se i s našimi novými přáteli přesunout do zámeckého šenku. Babička nám vyprávěla o krásných tradicích a naši noví kamarádi nám je předvedli. Házeli jsme střevícem, vyráběli ozdoby na stromeček, rozkrajovali jablko, dělali lodičky z ořechů, lili olovo a dávali a dostávali jsme dárečky. Kromě těch materiálních dostal každý z nás darem jeden dobrý skutek, který mohl do Vánoc splnit někomu dalšímu.

Myslím, že Vánoční schůzka se jako vždy velmi vydařila a všichni jsme odcházeli domů správně naladění a spokojení. Děkuji všem zúčastněným a doufám, že i Vy jste měli krásné Vánoce a vzpomínáte na ně, i když už je za dveřmi jaro.

Váš Turisťák